Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

BYGGEPLASS: Hvordan vil byggeplassene se ut i fremtiden? Dette ser vi på, på konferansen "Fremtidens byggeplass". (Foto: Torgeir Hågøy)

Strategisk satsing på massivtre
gav uttelling for bergensentreprenør

For et og et halvt år siden gjorde Lars Jønsson en strategisk beslutning om å satse på massivtre. Nå er de to første prosjektene i boks.

Torgeir Hågøy

tirsdag 14. februar 2017 7:13 (Oppdatert 8. mai 2018 7:25)

– Vi gjorde et strategisk valg om å satse på massivtre for et og et halvt år siden. Siden det har vi tillagt oss mye kompetanse på flere fagområder, både når det gjelder prosjektering og utførelse, og nå har vi fått to slike massivtre-prosjekter, sier daglig leder for Lars Jønsson, Tim Helge Sætre.

Lars Jønsson er en av foredragsholderne på konferansen Fremtidens byggeplass som arrangeres 1. juni.

Takket være SIB
Et av prosjektene er Studentsamskipnaden i Bergen sitt nybygg på Fantoft. Her skal det bygges 324 hybler, pluss en barnehage. Alt bygges i massivtre.
– Noe av grunnen til at vi satset på massivtre skyldes at SIB var tidlig ute og la føringer i forhold til dette. Da valgte vi å ta den ballen, sier prosjektutvikler og over snittet engasjert i massivtre, Frode Reisæter.
Det andre prosjektet som er i startgropen er et leilighetsprosjekt på Finse. På Fantoft er de nå kommet så langt at bygget er tett og før helgen var det kranselag.
– Studentsamskipnaden både i Bergen, men også i flere av de andre store byene, har bidratt til at det har blitt et miljø rundt dette med massivtre. De har blant annet invitert oss med på studietur hvor vi har fått sett hvordan dette gjøres, sier Reisæter.

LES OGSÅ: Verdens høyeste trehus klatret helt til topps

Miljøgevinst

Fordelene med å bygge i massivtre er ifølge Reisæter mange. En av de viktigste er at man halverer Co2-avtrykket til bygget.
– Dersom vi sammenligner med et normalt bygg av stål og betong, så har et bygg av massivtre omtrent halvparten så stort Co2-avtrykk. En kubikk med tre binder cira ett tonn Co2, så når vi på Fantoft bygger cirka 2200 kubikk med massivtre, så binder det altså 2200 tonn med Co2, sier Reisæter.
En annen positiv faktor er at det er billigere.
– Massivtre er nok ikke egnet for alle typer bygg, men for eksempel i hybel- og leilighetsbygg og hoteller, så vil man kunne bygge rimeligere og hurtigere enn hva man gjør med andre byggemetoder, sier Sætre.

LES OGSÅ: Skrinla modulbygg på grunn av økte importkostnader

Må vite hva man gjør
SIB-prosjektet på Fantoft er priset til en entreprisekost på 173 millioner kroner. Et grovt estimat tilsier at besparelsen på byggekostnaden i dette prosjektet lå på rundt 10 prosent.
– Det som er viktig er at bygget optimaliseres for massivtre allerede i skissefasen. For å få til det må vi komme inn i prosessen tidlig. Det er ikke noe hokus pokus, men man må vite hva man gjør, først da får man gevinstene, sier Reisæter.

(Visited 2 044 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Skjeggkre – gått ut på dato?

Nyheter / torsdag 25. april 2019

Fyller på med leiligheter i Åsane

Nyheter / onsdag 24. april 2019

Gjennomførte storstilt renovering

Nyheter / tirsdag 23. april 2019

BOB satser på byggdrifterne

Nyheter / tirsdag 23. april 2019

Fikk nei til 40 boliger

Nyheter / mandag 22. april 2019

Nå kommer proptech-teknologi som gjør byggene effektive og smarte

Nyheter / tirsdag 16. april 2019

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no