Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

Fredrik Barth i Asplan Viak mener at Dokken er det eneste rette stedet for en marin klynge. (Foto: Chris Aadland)

– Avgjørende at Marin Klynge legges til Dokken

En Marin klynge på Dokken er ikke bare ønskelig, det er helt avgjørende for den videre utviklingen av Bergen. Det mener aktørene bak ”Visjon Dokken”.

Torgeir Hågøy

fredag 14. juli 2017 11:42 (Oppdatert 13. desember 2017 8:13)

– Legger man den marine klyngen til Dokken vil den kunne fungere som en motor ikke bare for utviklingen av Dokken, men store deler av Bergen, sier Fredrik Barth i Asplan Viak.

Plass nok
Sammen med EGD Property, Obos og MAD arkitekter står de bak Visjon Dokken, en plan som viser hvordan utviklingen av Dokken kan bli. I visjonsstudien snakkes det om en samlet utbygging av rundt 490.000 kvadratmeter, men dette er ifølge aktørene et nøkternt anslag. De mener det kan bygges betydelig mer.
Her snakker vi utviklingen av en helt ny by, og samlet vil utviklingen være større enn den samlede Bjørvika-utviklingen.
– Det er ikke bestemt hvor den Marine Klyngen klyngen skal komme. Mange tror det er bestemt at den skal komme på Marineholmen, men det stemmer ikke. Det viktigste for lokaliseringsdebatten er å tenke gjennom hvordan de ulike vekstområdene fungerer sammen, og hvordan en lokalisering av Marin Klynge vil bidra til å skape best mulig by. Ved å legge Marin Klynge til Dokken, vil man samtidig kunne utløse attraktiv utbygging både på Marineholmen og Laksevåg. Dette vil bidra til en realisering av målene som kommunen har satt seg fremover, nemlig en fortetting i sentrum og en økt satsing på miljø. Ingen av de andre områdene svarer på disse utfordringene på samme måte, sier Barth.
Derfor mener aktørene bak Visjon Dokken at Statsbygg må legge formålsbygget, et Havets Hus, som en slik marin klynge vil kreve på Dokken.
– Det er ønskelig at Akvariet og den Marine Klyngen samlokaliseres, og da er det bare på Dokken at det er nok plass, sier Barth, som legger til at man her har en mulighet til å bruke statlige midler i realiseringen av en ny bydel.
– Statsbygg kan bruke dette prosjektet som et verktøy i byutviklingen, sier Barth.

Forløsende
KVU for Marin klynge har enda ikke konkludert på hvilken tomt som skal nyttes til den kommende samlokaliseringen. Flere aktører kjemper for å få klyngen, blant annet Marineholmen og Laksevåg verft.
Da Statsbygg gjorde sin vurdering så de imidlertid på Dokken som mindre sannsynlig for en slik Marin Klynge enn noen av de andre områdene. Dette hadde blant annet å gjøre med Brings tilstedeværelse på Dokken. Bring hadde på dette tidspunktet et 25-års perspektiv på Dokken, men dette er nå endret.
– Bring har vedtatt at de skal flytte fra Dokken i løpe av 3,5 år. Samtidig er det et politisk vedtak på at havnen skal flyttes til CCB og det er vedtatt en ny bro til Sotra. Det forandrer alt, og vi har nå en unik mulighet, sier Lars C. Pedersen i Mad Arkitekter.
De to aktørene som kanskje kan mistenkes for å størst økonomiske interesser i en realisering av Dokken er OBOS og Egd Property.
– Det er viktig å påpeke at vi ikke har eierskap eller rettigheter i området. Dette er noe vi ønsker å få til på vegne av byen, sier administrerende direktør i EGD Property, Tor Fredrik Müller.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Omsetning av festetomter – med fokus på nytt regelverk

Nyheter / onsdag 13. desember 2017

Har allerede mandater for 1 milliard

Nyheter / onsdag 13. desember 2017

Høyesterett med tidenes julegave til Hove

Nyheter / tirsdag 12. desember 2017

UiB vurderer å bygge nytt for å hindre flere tjuveri

Nyheter / tirsdag 12. desember 2017

Har solgt for 600 millioner bare siden i sommer

Nyheter / onsdag 6. desember 2017

Investor byr 300 millioner for Brann-tribune

Nyheter / mandag 4. desember 2017

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no