Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

Inge Fornes sammen med eiendomsforvalter, Hilde Rosvold i Frydenbø.

Kunstnere har tatt over
de gamle Sabb-lokalene

I over 80 år var det motorer som ble produsert i Sabbs fabrikklokaler på Damsgård. Nå er taktfaste dunk byttet ut med alt fra kreative konstruksjoner til keramikk og gitarpedaler.

Torgeir Hågøy

tirsdag 11. juli 2017 10:26 (Oppdatert 8. mai 2018 7:24)

– Jeg hadde vært på jakt etter lokaler hvor jeg kunne grisle og bråke litt. Den dagen da jeg kom over disse lokalene hadde jeg syklet ut til Laksevåg og sett på noen lokaler, uten å finne det jeg var på jakt etter. Jeg tok så turen innom Frydenbø, som først viste meg noen lokaler som var alt for firkantede og strenge. Så kom vi inn i Sabben, hvor alt oste av håndverk og industri, sier Inge Fornes.

Bingo
Fornes er arkitekt og miljøarbeider og jobber mye med gjenbruk. Han lager alt fra mindre installasjoner til møbler og småhus. Han er for øvrig også utdannet steinhugger, og er med andre ord en ekte multikunstner.
– Jeg har holdt til i lokalene fra august og har det bare utrolig fett, sier Fornes.
Lokalene på Damsgård var fra 1929 til 2015 fabrikklokalene til ærverdige Sabb Motor. Motoren med den taktfaste og velkjente dunkelyden var og er fortsatt å finne i svært mange småbåter. I 2015 ble fabrikken flyttet til Frydenbøs nybygg på Hanøytangen. Lokalene i Damsgårdsveien ble da stående tomme, helt til Fornes syklet forbi og så potensialet.
– Det var bingo i forhold til det jeg var på jakt etter, sier Fornes.

Fylles opp
Han var alene da han kom på sensommeren i fjor. Nå har stadig flere kommet etter og lokalene er i dag fylt opp med alt fra keramikere og tekstil- og vevkunstere til produsenter av gitarpedaler, malere og lydkunstnere. Flere av de som i dag har funnet seg til rette på Damsgård holdt tidligere til i Industrihuset på Møllenpris.
– Det er veldig kjekt å kunne samles på denne måten, sier gjengen som har samlet seg i sofaen i et av lokalene.
Noen av dem har dette som sin faste jobb, andre er studenter, men liker å ha et sted hvor de kan jobbe med egne prosjekter, mens andre er pensjonister.
– Å finne slike arbeidsrom for kunstnere er veldig vanskelig. Mens det er mange ledige kontorlokaler rundt om kring er det få som leier ut til kunstnere, sier Linda Marie Westaard som går siste året på bachelor på designhøgskolen.
En annen som også holder til i Sabben er Ramon E. Haiti Filiu fra Cuba, som er kunstneren av årets Nattjazzplakat. Ramon sier at det er inspirerende å flytte inn i et atelier i en bygning der man hører andre kunstnere arbeide. Han kjenner energien og og får arbeidslyst.
– Gjennom mitt arbeid ønsker jeg å vise arbeid som handler om min oppfatning av ulike kulturer og mennesker sin eksistens. Der i blant forholdet mellom mann og kvinne og mennesket sin mulighet ti å forme det samfunnet og den kulturen vi lever i, sier Ramon.

Kunstnerhus
Huseier Frydenbø Eiendom synes det er gøy å kunne tilby rimelige lokaler til kunstnerne. Og pågangen har ifølge eiendomsforvalter, Hilde Rosvold, vært stor.
– Nå er det bare to ledige rom igjen, sier Rosvold, som legger til at de ønsker at dette skal være et kunstnerhus.
– Hva som skjer med eiendommen er uavklart, men frem til det skjer, så leier vi den ut til kunstnere. De får leie lokalene som de er og dersom de ønsker å gjøre noe med dem, så gjør de det selv. Vi synes det er hyggelig at bygget fylles opp og at det bidrar til liv i området, sier Rosvold.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Consto skal bygge Nordhordland Helsehus

Nyheter / mandag 16. juli 2018

Bonava med kjempekjøp i Bergen

Nyheter / onsdag 4. juli 2018

Kjøper Vizrt-bygget –  vil utvikle et mini-Dokken

Nyheter / onsdag 27. juni 2018

Oppfordrer til økt samarbeid for å styrke interiørarkitektmiljøet

Nyheter / tirsdag 26. juni 2018

LAB med ny storkontrakt

Nyheter / tirsdag 26. juni 2018

Entra satser i Bergen – kjøper nabotomten til MCB

Nyheter / lørdag 23. juni 2018

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no