Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

Sola Airport Arena skal lære av alt som ikke fungerer optimalt i The Edge for å bygge et enda bedre smartbygg.

Lærer av verdens smarteste
bygg for å bygge enda smartere

The Edge i Nederland er verdens smarteste bygg. I Stavanger bygger de nå et kontorbygg som skal lære av feilene som ble gjort i Nederland for så å sette en ny standard for smartbygg.

Torgeir Hågøy

onsdag 12. juli 2017 10:49 (Oppdatert 8. mai 2018 7:24)

Frode Aardal i Atea

– The Edge er et utrolig bra prosjekt, men det er flere ting som kunne blitt gjort enda bedre. I Sola Airport Arena skal vi lære av alt som ikke fungerer optimalt i The Edge for så å bygge et enda bedre smartbygg, sier Frode Aardal i Atea.
I samarbeid med Skanska, Microsoft, Schneider Electric og Cisco har IT-selskapet Atea satt seg som mål å bygge verdens smarteste smartbygg når de flytter inn i nye kontorer i 2018. Flere av de involverte selskapene er de samme som var med å bygge The Edge i Nederland.
– Muligheten for å trekke erfaringer fra dette prosjektet og dermed løfte oss ytterligere er derfor svært gode, sier Aardal.

Et kognitivt bygg
Verdens smarteste bygg blir naturlig nok fullpakket med teknologi. Noe av det som skal på plass er lamper som registrerer både bevegelse, varme og lysinnfall, og stiller seg inn deretter, automatisk adgangskontroll knyttet til hver enkelt ansatts mobiltelefon, blåtannenheter som hele tiden har kontroll på hvor mange som oppholder seg i de forskjellige delene av bygget. Man kan for eksempel også bruke mobilen til å finne en kollega, et møterom eller nærmeste printer.
– Det er sentralt å utvikle et kognitivt bygg, det vil si et bygg som lærer og kjenner sine brukere. Ved hjelp av teknologien som puttes inn i bygget er målet at bygget lære seg nøyaktig hva som trengs til enhver tid, slik at man ikke sløser med noe, og hver enkelt arbeidstaker kan også gjøre en innsats for å minimere sitt eget forbruk, sier Aardal.
En mobilapp vil for eksempel foreslå hvor hver enkelt ansatt bør sitte med tanke på egne preferanser for lys, varme og ventilasjon.
– Det betyr for eksempel at dersom en person liker å ha det litt varmere, så kan vi lede denne personen til det stedet i bygget hvor man til enhver tid ser at temperaturen er høyest. Da slipper man å varme opp hele bygget, men bare så mye som er nødvendig, sier Aardal.

Skal være lett å oppgradere
Et sentralt element i byggingen av smartbygget i Stavanger er at man baserer seg på eksisterende teknologi.
– All teknologien vi trenger for å utvikle et slikt smartbygg finnes. Det har derfor ingenting for seg å vente. Det er likevel viktig for oss å planlegge bygget slik at det enkelt kan oppgraderes med ny teknologi når denne kommer, sier Aardal, som legger til at et tradisjonelt bygg vil være utdatert om fem til ti år.
– Men ved å planlegge byggets infrastruktur til at vi fortløpende kan oppgradere vil dette være et moderne bygg også i fremtiden, sier Aardal.
Et sentralt element for Atea er at bygget ikke skal puttes fult av teknologi bare for teknologiens skyld.
– Ved å ta i bruk lignende løsninger i USA har man registrert besparelser på opptil 40 prosent på materialer. Målet er også at det ferdige bygget skal få ned forbruket og få opp produktiviteten i driftsfasen. Dermed kan leietakerne få en arbeidsstokk som er  mer produktiv, sier Aardal.

(Visited 3 116 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Skjeggkre – gått ut på dato?

Nyheter / torsdag 25. april 2019

Fyller på med leiligheter i Åsane

Nyheter / onsdag 24. april 2019

Gjennomførte storstilt renovering

Nyheter / tirsdag 23. april 2019

BOB satser på byggdrifterne

Nyheter / tirsdag 23. april 2019

Fikk nei til 40 boliger

Nyheter / mandag 22. april 2019

Nå kommer proptech-teknologi som gjør byggene effektive og smarte

Nyheter / tirsdag 16. april 2019

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no