Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

VIL VOKSE: Jan Kaare Hellevang i Eiendomskreditt har store ambisjoner om vekst. (Foto: Torgeir Hågøy)

Nye eiere skal løfte lokalt kredittselskap

Tidligere i år fikk de Trond Mohn og Rieber-familien inn på eiersiden. Nå har det bergensbaserte kredittselskapet Eiendomskreditt ambisjoner om vekst. 

Torgeir Hågøy

mandag 12. juni 2017 7:27 (Oppdatert 8. mai 2018 7:24)

– Det er vanskelig å tallfeste akkurat hvor mye vi skal vokse, men vi har ambisjoner om en betydelig vekst fremover, sier administrerende direktør i Eiendomskreditt, Jan Kaare Hellevang.
Eiendomskreditt er i år 20 år. Selskapet ble etablert av Svein Erik Buck og mer enn 80 sparebanker i 1997 og har drevet i 19 år uten å tape en eneste krone.
– Vi har ingen planer om å begynne å tape penger nå. Den gode ”track recorden” skal tas vare på, sier Hellevang som tok over som direktør for vel fire år siden.

Ambisjon om å doble
Selskapet har spesialisert seg på lån til næringseiendomskunder og har i dag en forvaltningskapital på cirka 4,6 milliarder kroner. For å få til den ønskede veksten fikk de tidligere i år med seg Trond Mohn gjennom hans selskap Meteva as og Bjarne Rieber med familie gjennom selskapet R Transit as. De gikk inn med cirka 120 millioner kroner i frisk kapital, samtidig som de kjøpte ut fire større regionale banker som var eiere av selskapet. Gjennom en total investering på 220 millioner kroner har de nye eierne nå en eierandel på rundt 45 prosent av selskapet. Resten eies av 79 sparebanker samt to mindre finansielle investorer.
– Vi synes naturligvis det er hyggelig at to så anerkjente og profesjonelle investorer finner vårt konsept interessant. Det at vi fikk de med oss på laget gir oss mye større muligheter fremover, samtidig som de også tilfører oss kompetanse på andre områder, sier Hellevang.

Skal være mer synlige
Selskapet tilbyr lån til næringseiendomskunder både direkte og indirekte gjennom de 79 eierbankene. Geografisk nedslagsfelt er over hele landet og lånene ligger i størrelsesorden 5 til 100 millioner kroner.
Så langt har Eiendomskreditt holdt en litt lav profil, men Hellevang har ambisjoner om at de fremover skal være langt mer synlige. Dette er noe av det som skal hjelpe dem å ta nye markedsandeler.
– Vi er og kommer til å være en liten aktør sammenlignet med de største bankene, men for mange kan vi være et godt alternativ, sier Hellevang.
En trend de senere årene har vært at mange av de store bankene ikke ønsker noe særlig mer enn tre til fem års løpetid på sine lån til næringseiendomskunder.
– Vi opplever at mange kunder ønsker lenger løpetid, og det kan vi tilby. Det er også slik at mange av de større bankene ikke ønsker mindre lån på under 10 millioner kroner, men det gjør vi, sier Hellevang, som legger til at snittlånene i dag ligger mellom 8 og 10 millioner kroner.
– Men vi kan løfte betydelig større lån enn det, sier han.

Høythengende rangering
Vi er kanskje en av de minste kredittinstitusjonene på verdensbasis som har fått en rating av anerkjente S&P Global Rating.
– Vi er i alle fall den minste som har fått en slik rating i Norge, trolig også langt ut over Norges grenser. Ratingen, som vi fikk i 2014 og som sist ble bekreftet i mai 2017, er en vurdering av et uavhengig ratingbyrå som dokumenterer våre kvaliteterog risikoprofil. Vi har fått en ”investment grade”-rating, både for selskapet og forvår portefølje innen næringseiendom. Dette er vi naturlig nok veldig stolte av og gir oss tilgang til rimeligere og mer stabil funding i finansmarkedet, sier Hellevang.

(Visited 1 811 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Skjeggkre – gått ut på dato?

Nyheter / torsdag 25. april 2019

Fyller på med leiligheter i Åsane

Nyheter / onsdag 24. april 2019

Gjennomførte storstilt renovering

Nyheter / tirsdag 23. april 2019

BOB satser på byggdrifterne

Nyheter / tirsdag 23. april 2019

Fikk nei til 40 boliger

Nyheter / mandag 22. april 2019

Nå kommer proptech-teknologi som gjør byggene effektive og smarte

Nyheter / tirsdag 16. april 2019

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no